Aziatisch noodle gerecht met peultjes, champignons en paprika

Hoi hoi!

Vandaag een recept met Aziatische invloeden. De Aziatische keuken is toch ook echt wel één van mijn favorieten hoor. Wat is jouw ‘lievelingskeuken’?
Het zijn trouwens twee recepten die jullie vanavond van mij krijgen. De eerste is de fancy versie en de tweede, wanneer je even doorscrolt, de mega makkelijke. Happy cooking!

De fancy versie:

Personen: 2
Tijd: 15 min.

Ingrediënten:

  • Noodles voor 2 personen. Ik gebruikte dit keer soba noodles van de Toko, maar gewone wok noodles zijn ook prima.
  • stuk of 10 champignons
  • stuk of 30 peultjes
  • 1 rode paprika
  • 1 a 2 tenen knoflook
  • halve tot hele tl verse gember (fijngehakt)
  • 1 tl* sambal oelek
  • 1 bolle el* misopasta
  • flinke scheut sojasaus (ik denk 3 el ofzo?)
  • 1 tl sesamolie
  • 1 bolle el (kokos)palmsuiker. Je kan hier ook een andere natuurlijke zoetstof gebruiken, zoals bijvoorbeeld agavesiroop of dadelstroop. Of gewone suiker, maarja he… dat gebruiken we natuurlijk liever niet 😉
  • 1 a 2 tl maïzena of iets anders wat de saus later kan binden; bijvoorbeeld bloem o.i.d.
  • Sesamzaadjes (optioneel)
  • Olie om in te bakken

Bereiding:

  • Kook de noodles volgens de verpakking
  • Snijd de champignons in plakjes
  • Snijd de paprika in kleine blokjes
  • Ontdraad (is dit een woord?) de peultjes. Je trekt zeg maar een soort draad van de rug van de peul eraf. Als je niet weet wat ik bedoel, google of youtube dit dan even want dit wil je echt doen voordat je het gaat eten! Thank me later.
  • Ontvel de tenen knoflook
  • Snijd het plakje gember zo fijn als je maar kan
  • Verhit op middelhoog vuur (olijf)olie in een wokpan. Knijp hier de knoflook boven uit met een knoflookpers. Gooi ook de gember erbij en een tl sambal. Je mag natuurlijk altijd, naar smaak, minder of meer sambal toevoegen. Verwarm dit mengsel even een minuutje en roer goed door elkaar.
  • Gooi hier dan de champignons en peultjes bij. Hussel af en toe door elkaar tot de champignons sappig en bruin zijn en de peultjes al een beetje zacht/slapper worden.
  • Doe dan ook de paprika en een tl sesamolie erbij en roerbak alles nog een minuut of 3.
  • Dan gaan we nu de saus maken: schuif de groenten een beetje naar de zijkant van de pan. Doe een flinke el misopasta in het midden van de pan, gevolgd door wat water (ongeveer zo veel tot de groenten net aan onder water staan). Voeg ook de sojasaus en palmsuiker toe en roer dit mengsel even goed door elkaar tot de misopasta enigszins is opgelost in het water. Voeg dan wat maïzena toe om de saus te binden. Ik doe elke keer een klein beetje erbij, roer dat door elkaar en wacht dan even om te kijken wanneer ik tevreden ben met de structuur van de saus.
  • Proef de saus even om te controleren of er van een bepaald ingrediënt nog meer bij mag om de smaken mooi in balans te brengen.
  • Giet de noodles af – als je dat nog niet gedaan hebt – en roer die ook door het groenten- en saus mengsel en je eten is klaar!
  • Top af met wat sesamzaadjes en je kan helemaal Asianproof eten vanavond 😀

 

Ik snap als je denkt ‘ja daaag makkelijke vegan, dit is een vet moeilijk recept’. Daarom hieronder de makkelijke versie!

Personen: 2
Tijd: 10 min.

Ingrediënten:

  • Wok noodles voor 2 personen.
  • Stuk of 10 champignons
  • Stuk of 30 peultjes
  • 1 rode paprika (je kan trouwens alle soorten groente toevoegen die je maar wilt natuurlijk)
  • 1 a 2 tl knoflookpoeder (optioneel, want de saus heeft vaak al genoeg smaak)
  • halve a 1 tl gemberpoeder (ook optioneel)
  • Flesje woksaus naar keuze. Bijvoorbeeld teriyaki. Voor de die-hard vegans: let wel even op dat er geen vissaus of andere dierlijke gekkigheid in de kant-en-klare saus zit.
  • Olie om in te bakken
  • Sesamzaadjes (optioneel)

Bereiding:

  • Kook de noodles volgens de verpakking
  • Snijd de champignons in plakjes
  • Snijd de paprika in kleine blokjes
  • Ontdraad de peultjes. Kleine uitleg hierover in het fancy recept hierboven.
  • Verhit wat olie in een wokpan op middelhoog vuur.
  • Gooi de champignons en peultjes hierbij en roerbak dit tot de champignons sappig en bruin zijn en de peultjes wat zachter geworden zijn. (ongeveer 5 tot 7 min.)
  • Doe dan ook de paprika erbij in de pan en roerbak nog zo’n 3 minuten mee. Als je wil kan je nu de knoflook- en gemberpoeder erbij gooien.
  • Kijk even op de beschrijving van het flesje woksaus voor hoeveel personen het is enz. Maar als het goed is mag nu de saus erbij. Verwarm dit even mee en je makkelijke maaltijd is klaar!

 

Uitleg van de *: 

* tl = theelepel
* el = eetlepel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeventien − vijf =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.